Je stoort je voor langere tijd aan iets in het gezicht en overweegt daarom een cosmetische behandeling. Heb je nog nooit een behandeling gehad, dan kan dit best spannend zijn. Om je goed voor te bereiden op een cosmetische behandeling, is het belangrijk dat je over de juiste kennis beschikt. Om jou daar zo goed mogelijk bij te helpen, zetten wij de belangrijkste punten voor jou op een rij.

“Is een cosmetische behandeling iets voor mij?”

Misschien vraag jij je wel af of een cosmetische behandeling wel bij je past. Het is goed om te weten dat een cosmetische behandeling die goed is uitgevoerd, niet of nauwelijks zichtbaar is voor een ander. Een behandeling die extreem zichtbaar is, is dus niet correct uitgevoerd. Overweeg jij een behandeling, dan is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Ga bij jezelf na wat je met een behandeling hoopt te bereiken. Bedenk ook of een cosmetische behandeling de enige manier is om jouw onzekerheid weg te nemen. Het allerbelangrijkste is dat je alleen een behandeling ondergaat als je dit echt zelf wilt. Ben je nog niet zeker van je zaak? Wellicht biedft dit artikel een helpende hand.  

“Hoe bereid ik mij voor op een cosmetische geneeskundige behandeling?”

Heb je een cosmetische behandeling gepland, dan is het belangrijk om de nodige voorbereidingen te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende medicatie waar een cosmetisch arts vanaf moet weten voordat hij of zij een behandeling bij jou uitvoert. Ook is het belangrijk dat je twee dagen vóór en na de behandeling geen alcohol drinkt. Dit geldt ook voor roken en drugs twee weken vóór en na de behandeling. Door dit advies op te volgen, voorkom je een slecht genezingsproces na de cosmetische behandeling.

“Is er een verschil tussen cosmetisch artsen?”

Om gelijk antwoord te geven op deze vraag: ja, er is een verschil tussen cosmetisch artsen. Dat verschil zit voornamelijk in de erkende titel die een cosmetisch arts KNMG heeft. In Nederland bestaat er een officiële opleiding voor cosmetisch artsen. Rond je deze opleiding als arts succesvol af, dan behaal je de titel Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG). Een cosmetisch arts met deze titel voldoet aan het profielspecialisme van het vak en voert behandelingen op de correcte wijze uit. Laat jij je behandelen door een arts zonder deze titel, dan is er geen garantie dat de arts de behandeling op de correcte manier uitvoert.

“Wat houdt de opleiding tot cosmetisch arts KNMG precies in?”

Nederland is het eerste land met een officieel erkende opleiding tot cosmetisch arts KNMG. Een arts die deze titel wil halen, zal hiervoor een tweejarige opleiding moeten volgen. De arts in opleiding tot specialist (AIOS) volgt vier dagen per week praktijkonderwijs en één dag theorieonderwijs. De AIOS vergaart tijdens de opleiding kennis over cosmetische behandelingen, maar leert ook over de chirurgie, dermatologie en zelfs over de psychiatrie. 

“Hoe bepaal ik welke cosmetische arts het beste bij mij past?”

Je weet nu dat je op zoek moet gaan naar een cosmetisch arts KNMG. Heb je een of meerdere artsen gevonden die bij jou lijken te passen, boek vervolgens een consult om de arts(en) beter te leren kennen.